
Put od rakije do džina: stvaranje Bastadura
,, Porodična tradicija ima poseban značaj u Crnoj Gori, a posebno kada je reč o proizvodnji jakih alkoholnih pića. Moja porodica, poput mnogih drugih, dugo je bila vezana za proizvodnju rakija od grožđa i dunja. To je bila tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno i služila je za okupljanje porodice i prijatelja. Nikada nisam pomislio da bih mogao napustiti te tradicionalne staze.
Eksperimentisanje tokom pandemije:
Kao mnoge druge osobe širom svijeta, period pandemije donosi izazove i promjene. Zatvaranje i ograničenja uticali su na sve nas. Za mene, to je značilo da imam više vremena da istražujem i eksperimentišem. Odlučio sam da dublje istražim proces proizvodnje rakija, ne samo kao porodičnu tradiciju, već kao strast i umjetnost.
Otkriće kleke i džina:
Tokom eksperimentisanja, jedan poseban trenutak je bio presudan. Počeo sam dodavati razne biljke u rakiju od grožđa i dunje i isprobavati različite ukuse. To je bilo kao pravljenje umjetnosti sa alkoholom. Tada sam slučajno otkrio da je formula između mog eksperimenta i džina bila kleka. Kleka, tradicionalni sastojak džina, postao je ključ za razumijevanje.
Put prema džinu:
Tada sam počeo istraživati pravu priču o džinu i shvatio sam da, iako ima dugu istoriju u mnogim zemljama, Crna Gora nema registriranih proizvođača džina. Ova spoznaja mi je upalila lampicu. Želieo sam da budem prvi, da pioniriram ovu oblast.
Zaključak:
Moj put od porodične tradicije proizvodnje rakija do postanka pionira džina nije bio planiran. Nekako se sve spontano razvijalo, podstaknuto izazovima i eksperimentima tokom perioda pandemije. Danas, Bastadur je ne samo rezultat strasti i eksperimentisanja, već i simbol pionirstva u crnogorskoj proizvodnji džina..,, VUKAŠIN PEJOVIĆ